Vepřový guláš je klasika české kuchyně, která nikdy nezklame – voňavý, sytý a plný chuti. Tento recept vás provede přípravou guláše, který si zamiluje celá rodina.
Hospodský vepřový guláš je klasický recept, který dostanete v každé druhé hospůdce s kuchyní a poctivým kuchařem. Nejčastěji ho dostanete naservírovaný s bramboráčky nebo houskovými knedlíky, ale volba přílohy je čistě na vás. Pro tento recept jsem zvolil jako přílohu těstoviny. Zpravidla do hospodského guláše patří troška piva a měl by být lehce pikantní.
Suroviny na hospodský vepřový guláš
- 2 lžíce sádla
- 400 g cibule
- 800 g vepřového masa (krkovice, kýta)
- 2 lžíce uzené papriky
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 500 ml piva (na podlití)
- 2 ks chilli papričky (nebo sušeného chilli)
- 2 krajíce staršího chleba
- 3 kuličky nového koření
- 2 ks bobkový list
- 4 stroužky česneku
- 1-2 lžíce rozemnutá majoránka (sušená)
- sůl, pepř
TIP: K podávání se hodí k hospodskému guláši syrová cibule nakrájená na tenké plátky pokladená na vrch.
Postup přípravy hospodského vepřového guláše
-
Ve větším hrnci rozehřejte sádlo a na mírném až středním plameni na něm osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Restujte ji trpělivě dozlatova, až získá sytě zlatohnědý odstín – dbejte na to, aby se nespálila.
-
K opečené cibuli přidejte na kostky nakrájené vepřové maso. Lehce ho osolte, opepřete a opékejte, dokud nepustí šťávu. Tu nechte vyvařit a poté maso opečte dozlatova ze všech stran. Pokud se začne připalovat, podlijte trochou vody, vývaru nebo piva. Přisypte mletou papriku, rajský protlak a kmín, a za stálého míchání krátce osmahněte, aby paprika nezhořkla a protlak ztmavnul. Nakonec vše zalijte tekutinou (vývarem, pivem nebo vodou), aby bylo maso téměř celé ponořené.
-
Osolte, opepřete, přidejte bobkový list, nové koření, chilli a kostičky staršího chleba. Přiklopte pokličkou a na mírném plameni duste zhruba 60–90 minut, dokud maso nezměkne a nebude se rozpadat. Občas promíchejte a podle potřeby dolijte tekutinu.
-
Když je guláš hotový, vmíchejte prolisovaný česnek a sušenou majoránku, kterou promněte mezi dlaněmi. Poté sporák vypněte a nechte pokrm pár minut dojít na teplé plotně.
Napište komentář