Hospodský vepřový guláš

Hospodský vepřový guláš
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    2 h 20 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    2 h 40 min

Vepřový guláš je klasika české kuchyně, která nikdy nezklame – voňavý, sytý a plný chuti. Tento recept vás provede přípravou guláše, který si zamiluje celá rodina.

Hospodský vepřový guláš je klasický recept, který dostanete v každé druhé hospůdce s kuchyní a poctivým kuchařem. Nejčastěji ho dostanete naservírovaný s bramboráčky nebo houskovými knedlíky, ale volba přílohy je čistě na vás. Pro tento recept jsem zvolil jako přílohu těstoviny. Zpravidla do hospodského guláše patří troška piva a měl by být lehce pikantní.

Suroviny na hospodský vepřový guláš

  • 2 lžíce sádla
  • 400 g cibule
  • 800 g vepřového masa (krkovice, kýta)
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 500 ml piva (na podlití)
  • 2 ks chilli papričky (nebo sušeného chilli)
  • 2 krajíce staršího chleba
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 ks bobkový list
  • 4 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce rozemnutá majoránka (sušená)
  • sůl, pepř

TIP: K podávání se hodí k hospodskému guláši syrová cibule nakrájená na tenké plátky pokladená na vrch.

Postup přípravy hospodského vepřového guláše

  1. Ve větším hrnci rozehřejte sádlo a na mírném až středním plameni na něm osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Restujte ji trpělivě dozlatova, až získá sytě zlatohnědý odstín – dbejte na to, aby se nespálila.

  2. K opečené cibuli přidejte na kostky nakrájené vepřové maso. Lehce ho osolte, opepřete a opékejte, dokud nepustí šťávu. Tu nechte vyvařit a poté maso opečte dozlatova ze všech stran. Pokud se začne připalovat, podlijte trochou vody, vývaru nebo piva. Přisypte mletou papriku, rajský protlak a kmín, a za stálého míchání krátce osmahněte, aby paprika nezhořkla a protlak ztmavnul. Nakonec vše zalijte tekutinou (vývarem, pivem nebo vodou), aby bylo maso téměř celé ponořené.

  3. Osolte, opepřete, přidejte bobkový list, nové koření, chilli a kostičky staršího chleba. Přiklopte pokličkou a na mírném plameni duste zhruba 60–90 minut, dokud maso nezměkne a nebude se rozpadat. Občas promíchejte a podle potřeby dolijte tekutinu.

  4. Když je guláš hotový, vmíchejte prolisovaný česnek a sušenou majoránku, kterou promněte mezi dlaněmi. Poté sporák vypněte a nechte pokrm pár minut dojít na teplé plotně.

Chutnal vám hospodský vepřový guláš? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Hospodský vepřový guláš

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.